Świąteczna atmosfera zawładnęła Koninem podczas tradycyjnego Jarmarku Świątecznego
Ostatni weekend w Koninie na placu Zamkowym oraz w malowniczej, zabytkowej synagodze zatętnił świątecznymi barwami. W tych dniach miasto stało się gospodarzem corocznego Jarmarku Świątecznego. Celem tego wydarzenia było wprowadzenie mieszkańców i przybyłych gości w magiczną atmosferę nadchodzących świąt. To właśnie podczas tego jarmarku prezydent Konina, Piotr Korytkowski, skierował do obecnych uroczyste życzenia świąteczne.
Na miejscu czekało wiele atrakcji dla smakoszy. Liczne stoiska kusiły odwiedzających różnorodnością produktów, począwszy od pierogów, poprzez sery podhalańskie, aż po chleby i wędzone ryby. Nie brakło także słodyczy z orientu – tureckich chałw i baklawy, czy też lukrowanych pierniczków i krówek. Dodatkowo, można było nabyć smaczne miody, aromatyczną oliwę, domowe konfitury oraz zioła i naturalne przyprawy.
Tegoroczne danie specjalne jarmarku zostało przygotowane przez utalentowanego Krzysztofa Górskiego z Teatru Kulinarnego. Kapusta z grzybami, charakterystyczne dla polskiej wigilii danie, pojawiło się na stołach jarmarku. Każdy z gości mógł skosztować tego tradycyjnego przysmaku, bowiem przygotowano aż 4 tysiące porcji.